Ha csemete nem rajong a mézért

Ha csemete nem rajong a mézért

Szinte elképzelhetetlen, hogy egy gyerek ne szeresse a mézet! De azért van, hogy ez a furcsa helyzet áll elő némely gyerkőcnél. Nem kell megijedni, nem marad vitamin és nyomelem nélkül a lurkó, mert megoldható a méz becsempészése néhány receptbe, így túljárhatunk a „mini gasztroszakértő” eszén és így is biztosíthatjuk a méz-ellátást. 

Miért jobb a méz, mint a cukor?

Ha mézet fogyasztunk cukor helyett, sokkal gazdagabb ízvilágot élvezhetünk, mégsem hízunk, mert alacsonyabb a kalóriatartalma. Emellett tele van vitaminnal, ásványi anyaggal és természetes oxidánssal, amelyet a cukorról nem mondhatunk el. A méz mellett szól még, hogy egyszerű cukrai saját formájukban, természetes módon vannak jelen, a szervezetünket ezért nem dolgoztatja meg, amikor feldolgozza őket. 
A méz édességérzete alig marad el a hagyományos cukorétól, viszont gazdag beltartalma egyedi ízeket, aromákat kölcsönöz az ételeknek. Jó tudni, hogy a méz enzim tartalma és más hasznos összetevői nem sérülnek, ha a mézet hőkezelés nélkül fogyasztjuk, és sokkal ízletesebb is a végeredmény is! 

Jöjjön néhány mézes fortély, aminek egy gyerek sem tud ellenállni. 

Maciméz
Ki tudna ellenállni a maciméznek? A  maci formába öntött mézet, mint egy mesehőst vethetjük be a válogatós gyerekeknek. Egy jó kis mesét is mellékelhetünk a reggeli mellé, miközben a puha kalácsra öntjük a maciból az aranyló nedűt. Minden reggel ez lesz a nap slágere… És még felnőtt korában is ezt fogja emlegetni.

Mézes tejbegríz
Igazi tápláló étel és ennek senki nem tud ellenállni, főleg, ha a fahéj illata terjengeni kezd a lakásban…1 liter tejet felforralunk, majd a a tűzről levéve egy kis bögre búzadarát beleöntünk és gondos keverés közben, ha már hűlni kezdett pár kanál mézzel ízesítjük. Tányérokba öntsük ki és a tetejét fahéjjal szórjuk meg. 

Gyümölcsjoghurt mézzel
Gazdag és egészséges reggeli a gyümölcsjoghurt. A legegyszerűbb, és a gyerekek közt is talán legnépszerűbb verziója banánból készül. Könnyű elkészíteni: Két banánt, két pohár joghurtot és két evőkanál mézet összeturmixolunk, és a lurkónak vastag szívószállal tálaljuk. A banán helyett készíthetjük meggyből, barackból, többféle gyümölcsből, akár lekvárból is. A lekvárnak azonban figyelembe kell venni a cukortartalmát, ezért kevesebb mézet szabad csak használni! A gyümölcsjoghurt variációk száma nagyjából végtelen, nyáron érdemes idénygyümölcsökkel variálni, de télen zabpehellyel például egy felnőtt számára is kiadós reggelit jelent.

Sütőtök mézzel
A sütőtök az ősz egyik ajándéka. Ezt a narancssárga zöldség különlegességet mézzel felturbózva, már a gyerekek is szívesen fogyasztják, mint egy édes desszertet. A forró tökszeletekre csurgatott méz intenzív édessége egybeolvad a tök ízével.  Olyan édes lesz, amit csak akarnak…  

Ami tuti beválik
Ha ezeket a mézes ételeket sem szereti a gyerek, akkor bevethetjük a mézpasztillát, ami több különböző típusú cukrot tartalmaz, ezért kiváló energiaforrás. 100% mézből készült, 3 féle ízben kapható natúr, propoliszos és citromos változatban. A mézpasztilla kellemes ízű, kiváló, kizárólag természetes összetevőket tartalmazó méhészeti termék. Kifejezetten előnyös tulajdonságokkal rendelkezik nyálkahártyán felszívódó hatóanyagok bejuttatásához; elpusztítja a szájban lévő káros baktériumokat és vírusokat is! 
BeoBee tipp: A mézpasztilla gyors és hatékony megoldás lehet torokfájásra és köhögésre, különösen most, amikor beindul a vírusos időszak!