Mindent a méhkenyérről
12 tény, amit nem tudtál a méhkenyérről!
- A méhkenyér fő összetevője a virágpor, melyet a méhek a lépek sejtjeibe tömködnek. Ehhez kevés mézet, méhviaszt, propoliszt és emésztőenzimeket adnak hozzá; amelyek hatására a sejtek tartalma átlagosan három hónap alatt méhkenyérré alakul.
- Ez a méhek legfőbb téli elesége, ezért is nevezik a méhek kenyerének. A méhészek csak annyit vesznek ki a lépből, hogy azzal ne befolyásolják a táplálkozásukat.
- A méhkenyér másik neve a perga, fiatalító hatását már a maja, inka és azték népek is felismerték.
- A méhkenyér szuperélelmiszer, amely képes az emberi szervezetet ellátni szinte az összes olyan alapvető tápanyaggal, amely szükséges a test szerveinek kiegyensúlyozott működéséhez.
- Fiatalító, erősítő, sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő hatású. Rendszeres fogyasztása esetén jól regenerálódhatnak a sebek és sérülések, kiváló antioxidánsként is ismert.
- A méhkenyér több mint 150 bioaktív összetevőt és természetes hormont tartalmaz. Magas a K-vitamin- és flavonoid tartalma, és számos, emésztést segítő enzim található benne.
- Különösen ajánlott a máj- és az emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek, mivel aktívan támogatja a máj megfelelő működését, és elősegíti a szervezet méregtelenítését.
- A méhkenyér pozitívan hat a bélflóra állapotára is, helyreállítja annak egyensúlyát, melyet a hosszú időn át szedett antibiotikumok felboríthatnak.
- Gyerekeknek is bátran adható, gyermekkorban jó hatással van a növekedésre, memória fejlődésre.
- A méhkenyér vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert jól pótolhatja a húsfehérjét.
- A méhkenyér színe lehet barnább, vagy sárgásabb, attól függően, hogy milyen virágról szedték a méhek a virágport. Íze édes-savanykás.
- Reggel ébredés után, vagy a délelőtti órákban érdemes fogyasztani, mert így energizáló hatása egész nap velünk lesz!