Mindent a méhkenyérről

Mindent a méhkenyérről

12 tény, amit nem tudtál a méhkenyérről!

  1. A méhkenyér fő összetevője a virágpor, melyet a méhek a lépek sejtjeibe tömködnek. Ehhez kevés mézet, méhviaszt, propoliszt és emésztőenzimeket adnak hozzá; amelyek hatására a sejtek tartalma átlagosan három hónap alatt méhkenyérré alakul.
  2. Ez a méhek legfőbb téli elesége, ezért is nevezik a méhek kenyerének. A méhészek csak annyit vesznek ki a lépből, hogy azzal ne befolyásolják a táplálkozásukat.
  3. A méhkenyér másik neve a perga, fiatalító hatását már a maja, inka és azték népek is felismerték.
  4. A méhkenyér szuperélelmiszer, amely képes az emberi szervezetet ellátni szinte az összes olyan alapvető tápanyaggal, amely szükséges a test szerveinek kiegyensúlyozott működéséhez.
  5. Fiatalító, erősítő, sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő hatású. Rendszeres fogyasztása esetén jól regenerálódhatnak a sebek és sérülések, kiváló antioxidánsként is ismert.
  6. A méhkenyér több mint 150 bioaktív összetevőt és természetes hormont tartalmaz. Magas a K-vitamin- és flavonoid tartalma, és számos, emésztést segítő enzim található benne.
  7. Különösen ajánlott a máj- és az emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek, mivel aktívan támogatja a máj megfelelő működését, és elősegíti a szervezet méregtelenítését.
  8. A méhkenyér pozitívan hat a bélflóra állapotára is, helyreállítja annak egyensúlyát, melyet a hosszú időn át szedett antibiotikumok felboríthatnak.
  9. Gyerekeknek is bátran adható, gyermekkorban jó hatással van a növekedésre, memória fejlődésre.
  10. A méhkenyér vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert jól pótolhatja a húsfehérjét. 
  11. A méhkenyér színe lehet barnább, vagy sárgásabb, attól függően, hogy milyen virágról szedték a méhek a virágport. Íze édes-savanykás.
  12. Reggel ébredés után, vagy a délelőtti órákban érdemes fogyasztani, mert így energizáló hatása egész nap velünk lesz!