Mit csinálnak a méhek télen

Mit csinálnak a méhek télen

Gondolkodott már azon, hogy mit csinálnak a méhek télen? Túlélik ezek a kis érzékeny állatok a fagyot egyáltalán? Mint minden más élőlény a Földön, a méheknek is megvannak a saját egyedi módszereik, hogy megbirkózzanak a hideg hőmérséklettel  „télvíz idején”.  Lássuk mit csinálnak a kaptár mélyén a méhecskék, amikor beköszönt a hideg idő.

A téli fürt története
Egész tavasszal és nyáron ezek a szorgos fullánkosok arra készülnek, hogy jön a hideg. Ezért raktározzák el a mézet a kaptárakban lévő kereteken belül kisi viasz sejtekbe. Ha megvan a megfelelő mennyiség a hideg idő is megérkezik, általában. A mézelő méhek visszahúzódnak a kaptárba, amikor a hőmérséklet az 10 Celsius fok alá esik. Ahogy az idő lehűl, a méhek a kaptár központi részén összegyűlnek, és egy „téli fürtöt” alkotnak. A téli fürt olyan, mint egy amerikai focimeccsen látott összebújás – csakhogy egész télen át tart! A méheknek egy fő feladatuk van télen: gondoskodni a méhkirálynőről. Ez azt jelenti, hogy biztonságban és melegen kell tartaniuk.

Éljen soká a királynő!
Ezért a dolgozó méhek körülveszik a királynőt, és testükkel egy élő fürtöt alkotnak. A dolgozóméhek ekkor megrebegtetik szárnyaikat és direkt „megborzongnak”. Ez az állandó mozgás és a folyamatos energiafelhasználás az, amivel a méhek melegen tartják a kaptár belső hőmérsékletét. A méheknek elegendő mézzel kell rendelkezniük ahhoz, hogy folyamatosan „dideregjenek”. Így nyerik energiájukat. A méhész egyik legfontosabb feladata télen, hogy gondoskodjon az elegendő mézkészlet meglétéről, hogy a méhek folyamatosan tudják a királynőjüket melegíteni speciális technikájukkal.

A csapat ereje
Bár a királynő általában a fürt közepén van, a dolgozó méhek kívülről a fürt belsejébe forognak, így egyetlen dolgozó méh sem fázik át, fagy meg a legnagyobb hidegben. A kaptár hőmérséklete a külső 6 foktól a belső 15 fokig emelkedhet. Minél hidegebb az idő odakint, annál tömörebbé válik a fürt. Ahhoz, hogy testhőt termeljenek és életben maradjanak, a méheknek  mézre van szükségük mint  energia forrásra. A méhek akár 15-20 kilogramm “beraktározott” mézet is elfogyasztanak egyetlen tél alatt. Melegebb napokon a méhek rövid időre elhagyják a kaptárt, hogy kiürítsék az összegyűlt salakanyagot a kaptáron kívül.

Ha megjön a jó idő, azaz a tavasz és a hőmérséklet tartósan 15 fok körül lesz,  akkor újra kezdik a szorgos méhek a munkát. A tavasz első virágain már ott láthatjuk a méz gyártó cimborákat!