Gyógyítsuk magunkat mézzel

Gyógyítsuk magunkat mézzel

Szinte mindenki köhög, tüsszög körülöttünk? Ahogy közeleg a hidegebb időjárás és a vírusos időszak, nem árt felkészíteni  immunrendszerünket, hogy minél optimálisabb állapotban legyen, amikor a mínuszok és vírusok támadnak, így biztosan nem dőlünk ágynak a karácsony előtti hajrában. Tudjuk, hogy méz kiválóan segíthet átvészelni a megfázásos időszakokat, de sok más bajnál is bevethetjük!  Nézzük, miért van helye a mézek a házi patikában és milyen egészségügyi problémákra alkalmazható még az aranyló csoda? 

Véget vet a torokfájásnak
A népi gyógymódban már ismert, hogy a méz nagyon hatékonyan csökkenti a köhögést és a torokgyulladással összefüggő tüneteket! Kutatások szerint a lefekvés előtt adott kiskanálnyi méz enyhíti a köhögést, így ahhoz is hozzásegíti a beteget, hogy jobban aludjon és kipihenje magát. Ha valamilyen felső légúti fertőzése van, készíthet magának mézes teát, de akár magában is ehető a méz. 
BeoBee tipp: 1 evőkanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál megtisztított, apróra vágott gyömbér, 1 citrom leve, 1 bögre víz összeforralva, leszűrve, majd belekeverve összekeverve 1 bögre mézzel. Kétóránként vegyünk be belőle egy-egy evőkanálnyit!

Égési sérülésre
A méz a magas természetes cukortartalmának köszönhetően megszünteti a gyulladást és csökkenti a sebekben található folyadék mennyiségét. Ez az ozmózis folyamat. A méz megakadályozza a baktériumok szaporodását, ami savas kémhatásának, illetve egy enzim működésének köszönhető, amelyik hidrogén-peroxidot termel. Ezek segítségével nedves és védett marad a seb környéke, ezáltal gyorsan gyógyul és a hegesedésre való esély is csökken.
BeoBee tipp: géz kötés segítségével vigyünk fel közvetlenül a megégetett bőrre mézet. A méz jó fertőtlenítő, beszívja a nedvességet is a megégetett felületről, gyógyítja a sebet. A gyorsabb gyógyulásért és a hegesedés kisebb esélyéért napi 3-4 alkalommal cseréljük a mézes kötést.

Ha mocorog a pocak
A mézet akkor is ehetünk, ha bizonyos gyomor- vagy emésztési problémák merülnek fel. Mert a mézet egyfajta tápanyagoldatnak tekinthetjük. A mézben található aminósavakat, glükózt, fruktózt, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket szervezetünknek nem kell bélfalon való átjutáshoz tovább bontania. 
BeoBee tipp: Bizonyos kultúrákban a mézet hasmenés ellen is használják. Keverjünk el négy evőkanál mézet forró vízben, hagyjuk kihűlni, majd igyuk meg. Nagyon édes, de hatásos.

Ízületi gyulladások megelőzésére
Főleg idősebb korban, de sokan már fiatalon is ismerik az izületi problémákat. A fájdalommentes mozgás mindenkinek alapvető kívánsága. Ha ezerféle gyógykenőcsöt kipróbáltunk már, akkor most adjunk egy esélyt a méznek is.  Kutatások szerint a méz gyógyírt jelent az ízületi gyulladásokra, igaz önmagában kevésbé hatásos, mintha fahéjjal vagy almaecettel keverjük össze. Ha ízületi gyulladástól szenvedünk, érdemes naponta – reggel és este – egy pohár meleg vízben 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat elkeverni, és a hatását pár nap után érezni fogjuk.