3+1 Mézes diéta tipp

3+1 Mézes diéta tipp

Fogyás és méz? Talán ebben a kontextusban keveset hallunk a méz jótékony hatásáról, pedig a méhek ajándéka sok szempontból hozzásegíthet minket a hőn áhított kilók leadásához. De miért van ez így? Nézzük meg mit tud a méz, amelyet a cukor nem és hogyan járulhat hozzá a kiengyensúlyozott étrend kialakításához? 
Kezdjük azzal, hogy miért jobb a méz, mint a cukor? 

A méz a virágok tömény nektárjából készül és ezáltal természetes anyag kerül az étrendbe. A méz a cukornál édesebb és ízletesebb is. Édességéből adódóan pedig kevesebb mézre van szükségünk, így tehát kevesebb a kalória bevitel. A cukrot tartalmazó ételek fogyasztása során megnő a vér glükóztartalma és triglicerid tartalma. A triglicerid a vérben található zsír egyik fajtája, amelyek súlyosan károsítják az ereket. Viszont ha a cukrot kiváltjuk mézzel, akkor ez nem következik be. 

Lássunk néhány mézes diétás tippet. 3+1 tipp, hogyan fogyhatunk mézzel!

Kerüljük el el “nagy ívben” az üres kalóriákat! Ezért váltsunk mézre!
A finomított cukrokból hiányoznak az ásványi anyagok és a vitaminok, így tulajdonképpen üres kalóriák. Ezek a szervezet tápanyagait használják fel a felszívódáshoz, és amikor a tápanyagok kimerültek, a koleszterin és a zsírsavak maradnak meg, ez pedig a koleszterinszint növekedéséhez és a zsírsav túltengéssel együtt a hízáshoz vezet. Tehát ezért ne vigyünk be üres kalóriákat.

BeoBee tipp: a méz, mint természetes édesítőszer 22 aminosavat és számos ásványi anyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcseréhez, és ezért megakadályozzák az elhízást.

2. A mézes italok a fogyásért
Ha cellulittal és egy kis súlyfelesleggel is harcolunk, akkor kezdjük a reggelt mézes citromos itallal! Pár korty és beindul az anyagcsere. A mézes diétás itallal fogyhatunk is, ha rendszeresen ezzel ébredünk, mivel elősegítjük a test anyagcseréjét. Van még egy csoda ital: méz egy kis fahéjjal!

Nagyon egyszerű a recept: Oldjon fel fél teáskanál fahéjport (vagy őrölt fahéjat) egy csésze forrásban lévő vízben. Keverje össze a keveréket és fedje le fél órán keresztül. Szűrje le és adjon hozzá egy teáskanál mézet. Fontos, hogy reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt igya meg.

3. A méz a jobb emésztésért
Az egészséges emésztőrendszer a kulcs a sikeres súlycsökkenésért. Azoknak is érdemes mézet fogyasztani, akik kicsit többet esznek a kelleténél, vagy érzékeny a gyomruk étkezés után. A mézfogyasztás nekik is jót tesz, javítja az emésztést. Miért? A méz egy egyszerű szénhidrát, amelyet még diéta közben is nyugodtan fogyaszthatunk, mert könnyen emészthető cukrokat tartalmaz. 

+1 Méz és a hibernációs diéta
A hibernációs diéta tulajdonképpen az alvás diéta. A méz ebben a diétában jól működhet, mert a legideálisabb táplálék a máj glikogénjének felhalmozására alvás közben. (Glikogén: Az izmokban és a májban raktározódó szénhidrát, ami a szervezet tartalék tápanyagát biztosítja.)
A diéta lényege, hogy lefekvés előtt egy-két bőséges kanál mézet egyen, akár meleg italba téve, akár egyenesen a mézes csuporból. A diétában hívők szerint jobban és mélyebben fog aludni és a méz jótékony hatással lesz a máj működésére is, felgyorsítja éjjel a zsírégető anyagcserét és enyhíti a stresszhormonszintet is.