Mézes granola szelet

Mézes granola szelet

Teljes gőzzel beindult a suli! Ilyenkor sok minden mellett, az uzsonna kérdése is fejtörést okoz az édesanyáknak. Mégis mit vigyen a gyerek tízóraira, ha már megunta a szendvicset, de azt szeretnénk, hogy egészséges is legyen az étel  és végül ne hozza haza a bepakolt elemózsiát?  Egy igazán szuper étel lehet a megoldás: a granola szelet! Egészséges, édes, tápláló és könnyen elcsomagolható, tökéletes suli kaja! Mindenki a saját ízlése szerint el tudja készíteni otthon. Sőt a gyerekek is besegíthetnek, egész jó móka lehet belőle és talán meg is eszi a suliban a saját „főztjét”…

A granola szelet alapja a zabpehely, ez általában minden háztartásban megtalálható, de a nagyszemű változat a legjobb erre a célra. Ehhez keverjük hozzá az olajos magvak ízlés szerinti variácóit, melyeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Ha tápanyagdúsabb, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag granolát szeretnénk, akkor növelhetjük az olajos magvak arányát, viszont ebben az esetben számítsunk rá, hogy a kész granolánknak magasabb lesz a kalóriatartalma. Ez az iskolásoknak nem is rossz hír. A granola alaphoz egy mézes mixet kell keverni, ami a valódi ropogósságát és ízét adja. Ebbe a mixbe kókuszolaj vagy olívaolaj is kerüljön, és az így kapott folyadék fog szépen karamellizálódni és rásülni a granolára. A méz adja meg a granola édességét.  De még fokozhatjuk a hatást, mert még erre jön a feltét! Bármiféle aszalt gyümölcs és liofilizált gyümölcs kerülhet bele, legyen az áfonya, eper, málna, almaszirom, goji bogyó, mazsola, datolya, szárított mangó és még sorolhatnánk. A sütés után azonnal szeleteljük fel, így könnyen szétszedhető a szelet. Ezt már kihűlés után fogyaszthatjuk, de egy hétig is tárolható és megvan a suli snack a gyereknek. Önmagában fogyasztható a házi diákcsemege szelet.

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely 
  • ½ bögre lenmagpehely vagy szezámmag
  • 5 evőkanál méz
  • 3 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
  • 1 tojás
  • Ízlés szerint: chia mag, kókusz pehely, mandula, törökmogyoró, kesudió, asztalt gyümölcsök, bármi, ami jól esik

Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket minél apróbb darabokra vágjuk. Felverjük a tojást, összekeverjük a mézzel és az olvasztott kókuszzsírral, majd az összes többi hozzávalóval. Sütőpapíron szépen elegyengetjük a masszát, kb. ujjnyi vastag rétegben. 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára pirítjuk. Még melegen formára vágjuk, mert ha megszilárdult, könnyebben törik – a sütőlapról viszont csak hidegen szedjük le, így nem esik szét. A szeleteket már csomagolhatjuk is az uzsis táskába.

Ha még kreatívkodnánk, nagyon sok ízben is elkészíthető a granola. Csokival, banánnal, kókuszreszelékkel is ízesíthetjük. Igazi diákcsemege!